Het klimaat verandert sneller dan we hadden verwacht. Door samen te werken kunnen we de dreigingen het hoofd bieden en Dordrecht meer zelfredzaam en mooier maken! Hier zijn wat tips waarmee u zelf aan de slag kunt in en om het huis.

  1. Groene daken
   Een groen dak draagt bij aan het tijdelijk vasthouden van regenwater. Extensieve sedumdaken worden vanwege het lage gewicht en de lage kosten vaak toegepast op bestaande bebouwing, maar ook op nieuwbouw. Een intensief natuurdak heeft een hoger gewicht dan een sedumdak, is kostbaarder in de aanleg, maar kan ook meer regenwater vasthouden. Overweegt u een groen dak? Laat u adviseren door een professionele aanbieder.
  2. Regenpijp afkoppelen
   Het is mogelijk het rioolstelsel te ontlasten door regenpijpen van het riool af te koppelen. Om waterschade te beperken, is het bij het afkoppelen belangrijk dat u het regenwater van uw gebouw of huis wegleidt. Zorg voor voldoende opvang- en infiltratiecapaciteit, bijvoorbeeld met regenwatervijvers of infiltratievelden. U kunt het water natuurlijk ook hergebruiken.
  3. Geveltuin
   Verwijder een rij tegels langs de gevel van uw huis en leg een tuinstrook aan. Dan kan het van de gevel afstromende regenwater in de grond infiltreren. Bijkomend voordeel: geveltuinen dragen bij aan een groener straatbeeld.
  4. Tegels eruit, groen erin
   Minder tegels in de tuin heeft veel voordelen. Het regenwater kan in de bodem zakken en vult zo het grondwater aan. Het hoeft niet te worden afgevoerd via het riool. Dit helpt wateroverlast te beperken bij heftige regenbuien. Het weghalen van tegels biedt ook meer ruimte aan flora en fauna en natuurlijk bodemleven. Het groen houdt bovendien de tuin koeler op hete zomerse dagen.
  5. Regenwatergebruikssysteem
   Een regenwatergebruikssysteem bespaart drinkwater en houdt regenwater vast dat op uw dak of in de tuin valt. U kunt dit gratis, kalkvrije regenwater benutten voor wasmachine, wc en tuin. Er zijn systemen beschikbaar voor zowel binnenshuis als buitenshuis. Een huisinstallatie bestaat uit een reservoir, een pomp, aansluiting op gebruikspunten, een overstort en een toevoervoorziening. Laat u adviseren door een professionele aanbieder.
  6. Regenton
   Een regenton is de eenvoudigste en makkelijkst te installeren regenwaterbuffervoorziening. U kunt het opgevangen regenwater benutten voor het begieten van uw tuin- of balkonplanten. Regentonnen zijn er in allerlei vormen en maten tot circa 200 liter en hebben vaak een kraantje. Advies: voorzie de regenton van een overstort en plaats een bladvang.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren