Klimaatverandering zorgt nu al voor meer en heftigere periodes van neerslag, en in de toekomst zal dit alleen maar toenemen. Door heftige neerslag kan het riool overbelast raken, wat kan zorgen voor veel schade, denk bijvoorbeeld aan water dat op straat komt te staan en gebouwen en woningen kan instromen. Bij extreme hoosbuien kan het riool vaak de watervloed niet aan.

Je kunt zelf veel doen om het water te bergen en overlast te verminderen. Bekijk hiervoor de animatie over klimaatverandering.

 

In een watertuin wordt het regenwater van het dak en terras van het huis opgevangen in de tuin door middel van planten of waterpartijen. Behalve dat een watertuin er voor zorgt dat het huis zelf droogt blijft tijdens hevige neerslag, ziet het er ook erg mooi uit. Bovendien voelt veel bijzondere flora en fauna zich thuis in een watertuin.

Lees verder >

Het aanleggen van groene tuinen en daken zorgt er voor dat de waterbergingscapaciteit wordt vergroot en de waterafvoer wordt vertraagd. ”Verharde” (belegd met dakpannen/tegels) daken en tuinen zorgen ervoor dat regenwater niet de grond in kan, en daardoor razendsnel richting het riool wordt afgevoerd. Hierdoor raakt het riool snel overbelast, waardoor overlast ontstaat.

Operatie Steenbreek pleit voor vergroening van tuinen en openbare ruimten.