Opening SpuiLAB210Inwoners die willen weten hoe ze hun tuin mooier, groener en gezelliger kunnen maken, kunnen op donderdag 12 april van 19:00 tot 20:30 uur voor tips en inspiratie terecht in het voormalige pand van de Rabobank aan de Spuiboulevard. Daar opent wethouder Piet Sleeking samen met EcoShape en Bureau van Veen officieel het ‘SpuiLAB210’. Hier werken de partijen samen de aankomende jaren aan een mooiere, groenere stad die voorbereid is op extreme weersomstandigheden en hoogwater. Inwoners en ondernemers zijn van harte welkom om hierover mee te denken, zorgen te uiten en ideeën te bespreken.

Tijdens de opening van SpuiLAB210 is ook de expositie ‘Wat als ons water stijgt in Dordrecht?’ te zien. Aan de hand van een verhaallijn die loopt van twee weken voor een overstroming tot één jaar na de ramp, vertelt de expositie waar bewoners rekening mee moeten houden. Op panelen en aan de hand van relevante voorwerpen zien de bezoekers wat er in die periode gebeurt. Deze expositie stond in 2015 al in de Berckepoort en dat was een groot succes.

Bijdrage leveren

Met de verandering van het klimaat komen steeds vaker extreme weersomstandigheden voor. Dat kan langdurige hitte, droogte maar ook zware regenval zijn. In augustus 2015 hebben delen van Dordrecht dat nog ondervonden. Er wordt hard gewerkt om Dordrecht klaar te maken voor de toekomst, maar inwoners van Dordrecht kunnen ook een bijdrage leveren aan het oplossen van dit probleem door hun tuin natuurvriendelijker in te richten. Dat is mooier, groener en gezelliger, maar het zorgt ook voor minder waterschade en meer verkoeling als het heet is.

Opening

De gemeente Dordrecht, EcoShape en Bureau van Veen namen in november 2017 al hun intrek in het pand aan de Spuiboulevard. Nu opent wethouder Piet Sleeking officieel  SpuiLAB210. “Met deze bijzondere samenwerking op een centrale, goed zichtbare plek in de stad laten we zien dat omgaan met het water een van onze belangrijkste opgaven is,” aldus Sleeking. “Daar doen we alles aan, maar het blijft een feit dat het grootste deel van de oppervlakte van de stad eigendom is van inwoners of woningcorporaties. Pas als ook zij met ons meedoen, kunnen we Dordrecht echt mooier en klimaatbestendiger maken. Daarom nodig ik u van harte uit om op 12 april SpuiLAB210 te komen bezoeken en inspiratie op te doen.”

EcoShape en Bureau van Veen

EcoShape is een samenwerkingsverband van waterbouwbedrijven, ingenieursbureaus, kennisinstellingen en overheden dat kennis ontwikkelt over Bouwen met de Natuur. Bureau van Veen zet zich in voor duurzaam waterbeheer, onder andere door nieuwe samenwerkingen van bewoners, overheden, bedrijven en woningcorporaties op gang te brengen.