Stadslab Zelfredzaam Eiland

Nederland heeft met de Deltabeslissingen de overstap gemaakt naar een meerlaagse aanpak van de waterveiligheid. Dit is een gecombineerde aanpak op drie fronten tegelijk. Concreet komt het er op neer dat naast preventie door dijken, ook de ruimtelijke inrichting en de rampenbestrijding voluit mee gaan tellen in de waterveiligheid.

In het Stadslab Zelfredzaam Eiland gaan wij dit uitwerken op het Eiland van Dordrecht. Wij willen weten of bewoners en bedrijven deze mogelijke strategieën realistisch en acceptabel vinden, en waarom men dat vindt. Daarom organiseert dit Stadslab een online enquête en een aantal workshops met inwoners.

 

Historisch havengebied 4

Toekomstige aanpak Historisch Havengebied

Voor het Historisch Havengebied (HHG) gaan we een zogenoemde ‘adaptatiestrategie’ opstellen. Hierbij wordt rekening gehouden met de diversiteit van het gebied. We kijken naar regionale aanpassingen, lokale preventie en verbeteringen bij rampenbeheersing. Ook betrekken we de burgers. We vergroten hun mogelijkheden om zelf maatregelen te treffen en adequaat op te treden. Bijvoorbeeld door passende adviezen te geven voor aanpassingen aan woningen of panden en door betere waarschuwingen.

Meerlaagsveiligheid 2

Onderzoek evacuatiestrategieën Dordrecht

De gemeente Dordrecht heeft binnen het Stadslab Zelfredzaam Eiland onderzoek gedaan naar evacuatiestrategieën bij een dreigende overstroming. Het onderzoek is onderdeel van de maatregel uit het Nationaal Deltaprogramma om de waterveiligheidsstrategie voor het Eiland van Dordrecht nader uit te werken. Hiervoor zijn in april groepsgesprekken gevoerd met bewoners uit verschillende stadsdelen. In mei hebben inwoners via het OCD (Onderzoek Centrum Drechtsteden) een online vragenlijst ingevuld over de evacuatiestrategieën. De resultaten hiervan zijn nu bekend en worden verwerkt in de waterveiligheidsstrategie.

 

Bewaren