[spb_boxed_content type=”coloured” box_link_target=”_self” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ width=”1/1″ el_position=”first last”]

Het begon voor de stad Dordrecht aan het riviertje de Thure te midden van de veenmoerassen. De Thure was een zijtak van de rivier de Dubbel en liep ongeveer ter hoogte van het huidige Bagijnhof. De oorspronkelijke naam van Dordrecht is afgeleid van et riviertje de Thure. Vroeger noemde men Dordrecht namelijk Thuredrith, wat zoiets betekende als ”doorwaadbare plek in de thure”. In 1220 kreeg Thuredrith stadsrechten van de Hollandse graaf Willem I. Dit maakt Thuredrith na Geertruidenberg die in 1213 stadsrechten ontving de tweede stad waarvan bekend is dat het vrijheden van de Hollandse graaf kreeg.

Door de strategische ligging en het verkrijgen van stapelrecht in 1299 ontwikkelde Thuredrith zich tot een belangrijke stapelplaats. Het stapelrecht is een recht dat veel handelssteden destijds kregen, of zichzelf toe-eigenden. Dit gebeurde met name in de Middeleeuwen. Het recht hield in dat goederen die langs een stad werden vervoerd, eerst in de stad moesten worden opgeslagen en daar te koop worden aangeboden. Het maakte de stad niet erg geliefd aangezien de producten moesten worden opgeslagen alvorens ze na betaling verder konden, dit kwam de opgeslagen producten niet altijd ten goede. Vandaar ook het gezegde: “Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt”. Dit recht werd pas in 1815 officieel afgeschaft tijden het congres van Wenen. Het stapelrecht gaf veel economische voorspoed voornamelijk werd er gehandeld in wijn, hout en graan dit maakte Thuredrith tot een van de belangrijkste steden binnen het gewest Holland.  Met ruim 8000 inwoners in 1400 was het tevens de grootste stad van Holland.

Een belangrijk omslagpunt kwam in 1421 ten gevolge van de Sint-Elisabethsvloed hierdoor kwamen grote delen van het achterland (Grote Waard) onder water te liggen. Door de vloed kwam Thuredrith op een eiland te liggen en was het eenvoudig te omzeilen, hierdoor verloor het zijn goede handelspositie.

[/spb_boxed_content] [spb_blank_spacer height=”30px” width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_boxed_content type=”coloured” box_link_target=”_self” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ width=”1/1″ el_position=”first last”]

Dordt Elisabethsvloed

Dordrecht na de Elisabethsvloed (1421)

[/spb_boxed_content]

Bewaren