WasteSharkNiet schrikken als u binnenkort deze ‘vreemde eend in de bijt’ aantreft in de Dordtse sloten en singels. Vanaf 9 april gaat Dordrecht experimenteren met de ‘WasteShark’. Dit is een aquadrone die in het water drijvend (plastic) afval en kroos verzamelt. De proef duurt drie maanden.

De aquadrone is op afstand bestuurbaar en dankt zijn naam aan de ‘haaienbek’ waarmee hij al varend afval en kroos verzamelt, ook op moeilijk bereikbare plekken. De WasteShark heeft sensoren waarmee we de waterdiepte, watertemperatuur en het zuurstofgehalte in het water kunnen meten.

Primeur
De aquadrone zal in actie komen in de Spuihaven. Het is voor de eerste keer dat de WasteShark in stedelijk gebied verschijnt. Dordrecht heeft dus een primeur. De proef is een gezamenlijk initiatief van waterschap Hollandse Delta, ontwikkelaar RanMarine Technology, aannemer Krinkels, Cirkellab en de gemeente Dordrecht.

Innovatief
Met de proef willen we bekijken of we kosten kunnen besparen. Op dit moment zijn twee mensen een dagdeel per week aan het werk om het afval op te vissen uit de Spuihaven. Dat levert per keer zo’n drie vuilniszakken vol plastic en dergelijke op. Als de proef slaagt, zal de aannemer die het werk uitvoert (Krinkels) de aquadrone aanschaffen.

Bewustwording
De gemeente wil de proef ook gebruiken om Dordtenaren bewust te maken van het afval dat in de Spuihaven drijft. De inzet van de WasteShark verbetert de waterkwaliteit en draagt zo bij aan een schone en aantrekkelijke omgeving. Daar kunt u natuurlijk ook zelf een bijdrage aan leveren door geen afval in het water (en op straat) te gooien.