De ‘grote verbouwing van Nederland’ komt eraan. Hoe past Nederland zich aan aan het veranderende klimaat? Over dit onderwerp gaat de film ‘KEER’. Ook Dordrecht komt aan bod. Opgavemanager Ellen Kelder vertelt hoe Dordrecht zijn historische binnenstad beschermt tegen de gevolgen van klimaatverandering. De dreiging komt van twee kanten: zowel de stijgende zeespiegel als hoge waterstanden in de rivier.

Dordrecht is een van de oudste en meest kwetsbare steden in Nederland als het gaat om overstromingsgevaar. We werken hard aan de bescherming van onze monumenten. En maken daarbij soms gebruik van die monumenten zelf. De Voorstraat is eigenlijk een dijk die de grens is tussen het buiten- en binnendijkse gebied. De woningen aan de waterkant liggen nog buiten de dijk. Als er zeer hoge waterstanden zijn en de Voorstraat dreigt te overstromen, plaatsen we vloedschotten. Die houden het water ‘vast’ in de woningen aan de haven. Die ‘offeren’ zich als het ware op voor de rest van de binnenstad.

De dijken op het Eiland van Dordrecht zijn van groot belang. Maar ze zijn niet altijd even aantrekkelijk. We denken na over extra functies voor de dijken. Zodat ze niet alleen beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Maar ook interessante plekken kunnen worden met een prettige, groene uitstraling.

De film duurt 20 minuten. Dordrecht komt aan bod van 6’52” tot 9’30”. Bekijk hier de film.