Regenwatervijver in uw tuin

“Regenwatervijvers vangen regenwater op en laten het langzaam wegzakken in de ondergrond. Een regenwatervijver heeft daarom wisselende waterstanden: vol na een regenbui en bijna leeg als het lang droog blijft. Het is daarom het mooiste om een regenwatervijvermet groene oevers aan te leggen. De wisselende waterstanden zorgen dat er veel verschillende planten en dieren kunnen leven. Daarnaast zuiveren oeverplanten het water en helpen ze mee om de tuin in de zomer koel te houden.” Dit is een van de 19 tips uit het Handboek Watervriendelijke Tuin.

U krijgt niet alleen inspirerende tips, er volgt ook een uitleg over de beste aanpak en de verschillende mogelijkheden. De ideale manier om aan de slag te gaan met uw tuin. Het is een uitgave van de vereniging Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling, Tuinbranche Nl, Stichting RIONED, STOWA en ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, samengesteld door Atelier GroenBlauw.

Uw eigen tuin

De bodem is natuurlijk niet overal hetzelfde, dus hoe weet u welke tips het beste zijn voor uw tuin? Anneke van Veen, eigenaar van Bureau van Veen, is één van de deelnemers in SpuiLAB210 en zij zal bij de officiële opening op 12 april aanwezig zijn. Zij kan u hier ongetwijfeld meer over vertellen.

“Iedereen is waterbeheerder”, aldus Anneke. “Dat is lang vergeten, omdat de overheid de watertaken alleen kon uitvoeren. De klimaatontwrichting heeft veel effect. Steeds meer zijn er heftige buien en langere perioden met droogte. De bui die bedacht was voor 2050 viel vorig jaar al in Brabant! Het is een serieus probleem. Daarom is het belangrijk dat de handen ineengeslagen worden voor meer groen in de tuin en in de openbare ruimte. En het goede nieuws is: het is fraai, goed voor onze gezondheid, biedt economische meerwaarde, werkt sociaal en trekt vogels en de vlinders aan!”