Dordrecht Foto: Jarko Witte-van LeeuwenVeerkracht gaat vooral om wat je van elkaars ervaringen kunt leren. Het is geen technisch product wat je ergens ‘op kunt plakken’.

Veerkracht heeft  te maken met omstandigheden van mensen,  verantwoordelijkheden die ze nemen en keuzes die ze maken. Misschien is veerkracht wel het beste te zien als een proces op weg naar de toekomst, waarbij kennisinstellingen, overheid, ondernemers en burgers uit alle lagen van de bevolking met elkaar optrekken. Met oog voor zowel de sociale, economische, ontwerptechnische als financiële aspecten, en de interactie tussen deze gebieden. Kortom: een multidisciplinair proces. En dát is wel iets dat geldt overal ter wereld.

Dat is een belangrijkste conclusie van de tien professionals uit Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, en tien master studenten van Nederlandse universiteiten tijdens hun werkbezoek aan Dordrecht. De ervaringen delen over dat proces zorgt ervoor dat niet iedereen het wiel opnieuw uit hoeft te vinden en dat we elkaar kunnen helpen onze steden en landen veilig te maken en houden waar het gaat om waterveiligheid en de klimaatveranderingen.